Ett resultat av en provlagning

Hej!

Igår provlagade jag och Adam en rad olika rätter inför en take-over, som vi ska göra nästa helg tillsammans med Emma i matbaren på Hemmagastronomi. Som vanligt när man experimenterar fritt så sitter inte allt i krysset första gången, men en rätt fick vi till!

En Västerbotten-hash brown med rökt tångkaviar, crème fraîche och lökhack. Den är inspirerad från Franzén och blev en väldigt god vegetarisk förrätt med svenska smaker.

Recept hittar ni nedan, och har man inte möjlighet att röka kaviar så går det utmärkt med en naturell. Jag tycker att den här rätten är klockren med ett heltorrt vittvin, som en Chablis, riesling eller varför inte ett glas Champagne.

Recept

4 personer

Potatiskaka

250g riven mandelpotatis

0,5 dl vispgrädde

1 ägg

100g Västerbottenost

salt

Topping

1 burk tångkaviar

2 dl crème fraiche

fint skuren gräslök

fint hackad rödlök

Gör så här:

Sätt ugnen på 100 grader. Vispa upp ägget med grädden. Gå ner med potatis och ost, och blanda runt. Salta efter smak. Klä in en ugnssäkerform med bakplåtspapper och lägg i potatismixen så att den är ca 2-3 cm hög. Baka i ugnen i ca 1 timme.

Förbered toppingen. Skär och hacka löken, lägg i en skål och ställ åt sidan. Rök tångkaviar i ca 2 minuter med hjälp av en rökpistol (rökning kan uteslutas) och förvara kylt till servering.

Ta ut potatiskakan och låt den svalna helt. Allt kan förberedas fram till detta steg.

Skär upp kakan i fina bitar och fritera i 160 gradig rapsolja i ca 2 minuter, eller tills den har en gyllene färg. Låt rinna av på lite hushållspapper.

Servera hash brownen ljummen och toppa med några klickar crème fraiche, rökt kaviar och strö över löken. Smaklig spis!

Läs om vår kommentarspolicy