Våren är här!

Nu har våren börjat komma på allvar, och det innebär ett rejält uppsving i utbudet av grönsaker. Vintermånaderna är för mig några av de värsta på året, och råvarumässigt måste man verkligen ha en riktigt god fantasi för att inte bli uttråkad. Men nu är våren här och jag älskar den av ett flertal anledningar, men huvudsakligen på grund av att primörerna börjar komma. Sparris är en stor vårfavorit hos mig och därför tänkte jag dela med mig av min gröna sparrissoppa. Det här är en lite lyxig förrätt, men som är snabb, enkel och dessutom ganska billig. Hoppas verkligen att ni gillar den, och att ni tar vara på vårens härliga grönsaksutbud.

En Riesling från Alsaceområdet är givet till denna lilla anrättning.

Sparrissoppa

4 små förrätter

1 knippe grön sparris

2 banan schalottenlökar

2 kvistar timjan (alt 1 tsk torkad)

2 msk smör

2 dl torrt vitt vin

5 dl kycklingbuljong (alt grönsaksbuljong)

2,5 dl vispgrädde

1 msk champagnevinäger alt vitvinsvinäger

1 stänk tabasco (kan uteslutas)

1 msk smör (till slut finish)

salt efter smak

Gör så här

Värm upp buljongen i en kastrull. Skala sparrisen med en potatisskalare och skär bort de träigare delarna vid sparrisens rot. Skär upp dem i mindre bitar och spara knopparna till senare (används som garnering). Skala schalottenlöken och hacka upp den i grova bitar. Fräs lök och sparris i 2 msk smör i en kastrull på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt vittvin och timjan, och låt det koka tills ca 0.5 dl återstår. Tillsätt den varma buljongen och låt allt sjuda i ca 5 minuter. Ta ur timjankvistarna.

Koka sparrisknopparna i lättsaltat vatten i ca 3 minuter och lägg sedan i kallvatten till servering.

Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stavmixer. Sila soppan genom en finmaskig sil och koka upp. Låt soppan reducera tills ca ¾ delar återstår. Tillsätt grädden och sjud upp soppan.

Smaka av soppan med salt, vinäger och lite tabasco. Tillsätt i msk smör och mixa soppan skummig. Servera soppan i djupa skålar med ett par sparrisknoppar i botten.

Smaklig spis!

Läs om vår kommentarspolicy