Pasta, pasta, pasta!

I mitt nästa liv vill jag bli en italiensk mormor. Hur nice skulle det inte vara att stå dagarna i ända, rulla pastadeg, och göra tomatsåser som gjort hela Italien religiöst? Jag tycker i alla fall att det vore drömmen!

Att göra egen pasta är ju ett litet projekt, men det är otroligt kul och inte särskilt svårt. Låt barnen vara med och knåda och fixa, tänk på att Italien är ett familjekök. Det är roligare ju fler man är, och allt pilligt går snabbare.

Jag har lagat igenom mååånga pastarecept, och det tog ett tag innan jag hittade rätt. Detta recept är det som fungerat bäst för mig av alla jag provat. En sak som jag älskar med en färsk pastadeg är att man kan hitta på precis vad som helst, ravioli, tortellini, tagliatelle eller något egenkomponerat. I mitt fall blev det penne med en superenkel snabb tomatsås (se längst ner).

Para gärna denna rätt med ett iskallt glas vitt från området Soave. Dessa torra fruktiga viner är perfekta till en tomatsås med lite sting. Magiskt!

Pastadeg:

240 ml durumvete (alt 00 mjöl, finns i italienska butiker)

2 hela ägg

1 äggula

1 tsk salt

1/2-1 msk olivolja

Börja med att vispa upp ägg, salt och olivolja, och blanda sedan upp det med mjölet. Du kan blanda allt i en bunke om “vulkanen” känns osäker.

Knåda degen på en bänkskiva i minst 10 minuter. Degen kan till en början kännas torr, men den ska i slutskedet vara smidig, seg och lätt klibbig. Tillsätt lite mjöl om den känns för blöt, och lite vatten om den känns torr. Det är svårt att ge exakta proportioner eftersom att äggens storlek varierar.

Slå in degen noga med plastfilm när den är färdigknådad. Låt vila i kylen i minst 30 minuter, men gärna upp till en timme.

Ta sedan fram degen och mjöla bänkytan lätt innan du börjar kavla ut den. Mjöla sedan pastamaskinen lite för att försäkra dig om att den smidigt går igenom. Börja på den bredaste inställningen, och kör igenom pastan ett par gånger för att “väcka den till liv”. Ta sedan en smalare inställning och repetera. Gör detta tills du fått den tjocklek du vill ha. Jag kör vanligtvis det tunnaste till fylld pasta och näst tunnaste till annat.

Nu kan du göra precis vad du vill med pastan, och koktiden varierar men brukar vanligtvis vara mellan 1,5-3 minuter beroende på tjocklek. Jag valde som sagt att göra penne, och det här “penneverktyget” hittar du under hundralappen i italienska matbutiker.

Jag älskar enkla rena smaker när jag har gjort en egen pasta, så att pastan verkligen får den ta den plats den förtjänar. Mitt recept på svamppasta hos köket.se funkar alldeles utmärkt i detta sammanhang. Men idag blev det en superenkel tomatsås, som självklart kan göra med köpt torkad pasta om man är i tidsnöd. Jag tycker att det viktigaste när man gör tomatsåsen är tomaterna. Hör och häpna 🙂 Lägg gärna några kronor extra på bra tomatkross, det gör stor skillnad.

Tomatsås:

2 personer

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, finhackad

2 msk olivolja

1 tsk chiliflakes

1 dl torrt vitt vin

1 burk krossade tomater av bättre sort

1 kruka basilika

salt

peppar

parmesan (topping)

Gör så här:

Fräs lök och vitlök mjuk i olivoljan utan att det tar färg. Gå ner med chiliflakes och fräs 1 minut till. Tillsätt vinet och låt det koka ner till hälften. Häll i tomaterna och låt det sjuda upp. Lägg i en stjälk från basilikan (utan blad), den ger mycket smak och bladen gör sig bäst vid servering. Tillsätt en nypa socker och låt såsen puttra i 15-30 minuter. Smaka av med salt.

Koka pastan lite under al dente, och lägg över i såsen. Låt allt småsjuda tillsammans i 2-3 minuter. Hacka upp basilikabladen och strö över. Lägg upp i djupa skålar och riv över lite parmesan och nymalen svartpeppar.

Lycka till!

Läs om vår kommentarspolicy