Gotländsk kajplökssoppa al’a zero wast

Min mamma kom precis hem från Gotland med nyplockad kajplök, och av någon konstig anledning så gav hon den till mig. Scoore! Kajplöken är en lite spännande bladlök som påminner lite om en blandning av purjolök och ramslök (där av ett bra substitut i detta recept). Jag hade lite potatis kvar från helgen, så jag bestämde mig för att testa en eleverad version av den klassiska potatis och purjolökssoppan.

I veckan var jag på kryssning med Allt om Mat, där jag fick testa årets kock Johan Bakéus vinnarmeny. Han gjorde bland annat en potatispuré med inslag av rostade potatisskal, och i det här receptet tar vi lite inspiration från det. Det blir lite av en ”zero waste” soppa, som tar vara på allt från grönsakerna, där de rostade potatisskal får bidra till en god buljong. Buljongen går att göra med kycklingbuljong eller grönsaksbuljong beroende på om man vill hålla det helt vegetariskt. Det går självklart att skippa potatisskalen om man har ont om tid. Klockers med en torr tysk Riesling!

Hoppas ni gillar den!

Gotländsk kajplökssoppa

2 stora portioner

Tid ca 75 minuter

350 g potatis

50 g kajplök (alt 40g purjolök och 10 g ramslök)

2 banan schalottenlökar

2 dl vittvin

2 msk smör

0,5 l buljong (kyckling eller grönsak)

3 dl vispgrädde

1 msk champagnevinäger (alt vitvinsvinäger)

1 påse Havarati Popped Cheese (alt parmesan chips)

1 msk flingsalt, eller efter smak

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och lägg potatisen i lite vatten så att den behåller färgen. Strö ut skalet i en ugnssäkerform och rosta i ca 20-30 minuter. Skala schalottenlöken och hacka upp i grova bitar. Fräs schalottenlöken i en msk smör i en kastrull tills den mjuknar. Tillsätt de rostade skalen och häll på buljongen. Låt sjuda i 10 minuter.

Torka av vattnet från potatisen, och skiva upp den i mindre bitar. Fräs potatisen i en msk smör i ca 2 minuter, tillsätt grovt hackad kajplök och fräs 1 minut till. Slå på vinet och låt det koka ner till hälften. Sila buljongen genom en finmaskig sil till kastrullen med potatisen. Låt sjuda under lock tills potatisen är mjuk (ca 15 minuter).

Mixa soppan slät i en matberedare eller med en stav mixer. Tillsätt grädden och låt sjuda upp. Smaka av med salt och vinäger. Servera med ostkrisp.

Hoppas det smakar!

Läs om vår kommentarspolicy