Rabarbeeer!

Rabarbern är här och som jag har längtat!

Rabarber är en av mina stora favoriter i dessertriket, och när jag var liten var jag snudd på besatt av rabarberpaj med vaniljsås. Den här fantastiska syrliga smaken gör att man kan gå bananas med söta tillbehör utan att det blir övermäktigt. För med sig att man verkligen kan spåra ur på smakkompositionerna, och jag testade en ny grej nu i veckan.

Mini pavlovas med rabarberkompott, vaniljcrème, vitchokladkrisp, rabarbercrudité och mynta. Det blev en succé! Jag valde att smaksätta rabarberkompotten med lite fläder, eftersom att dem lirar väldigt bra ihop. Den är lite pysslig, men om man bara vill göra några av komponenterna så går ju det självklart bra. Men testa gärna hela receptet, jag tyckte verkligen att det var värt det.

Servera gärna med ett glas Muscat d´Asti!

4 st mini pavlovas

Maräng

3 äggvitor

2 dl socker

½ tsk citronjuice

Rabarberkompott

400g rabarber, skalad och slantad

2 dl socker

0,5 dl koncentrerad flädersaft

4 dl vatten

1 vaniljstång, skalet

Vaniljcrème

5 dl crème fraiche

3 msk socker

1 vaniljstång, fröna

Övrigt

100 g vit choklad

1 kruka mynta

0,5 rabarberstång

Sätt ugnen på 125 grader. Blanda äggvitor med ca en tredjedel av sockret och citron i en bunke (gärna stål).
Börja vispa blandningen på medelhastighet tills den börjar vitna. Blanda ner resten av sockret, öka hastigheten och vispa till en fast maräng. Lägg över i en spritspåse, och spritsa marängen i 4 st runda cirklar (ca 10cm) på bakplåtspapper. Ha lite avstånd då marängerna sväller något. Bölir det smet över så brukar jag dutta ut några minitoppar till garnering. Grädda mitt i ugnen cirka 45-60 minuter beroende om man vill ha torra eller sega maränger (jag föredrar sega). Ta ut och låt svalna.

 

Lägg alla ingredienser till rabarberkompotten i en kastrull, låt sjuda upp och puttra i ca 15 minuter. Ställ in i kylen och låt svalna.

Vispa upp crème fraiche, socker och vanilj tills det är fluffigt. Lägg över i spritspåse.

Sätt ugnen på 175°. Grovriv chokladen och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen ca 5 min tills den börjar få fin gyllenbrun färg. Låt kallna och hacka upp i småbitar

Skär upp fina strimlor av den halva rabarberstången med hjälp av en mandolin.

Lägg lite vaniljcrème på marängen, och sedan rabarberkompott ovan på det. Toppa med lite extra vaniljcrème (och eventuellt även minimaränger) , chokladkrisp, rabarbercrudité och mynta.

Voila!

Läs om vår kommentarspolicy