Storkok på lammchili

I fredags hade jag ett litet bokparty, där nära vänner fick signerade böcker, käk och trevligt sällskap. Det var en superlyckad kväll, och till min stora glädje fick jag även möjligheten att laga en av mina favoriter, chili! Jag har lagat måånga chili’s i mina dagar och det finns säkert över tusen recept och regler på vad en ”äkta” chili ska ha, och inte ha. Jag brukar strunta i allt detta och helt enkelt köra på det som jag tycker är gott. Jag har märkt att jag gillar när man håller det lite enklar och får goda rena smaker av huvudråvaran. Denna gång blev det lamm.

Lammet skiljer sig en hel del i smaken från det klassiska högreven, därför tweakade jag mitt klassiska recept och anpassade tillbehören. Jag tycker i vanliga fall att spiskummin kan vara en lite farlig krydda, eftersom att den lätt tar över. Dock är den ju helt genial i detta sammanhang och lammet tillåter att man kan dra på lite utan att det andra försvinner. Om jag gör en chili på vanligt högrev så kör jag vanligtvis en kalvbuljong som grund. Men eftersom att lammet ska smaka lamm och inte nöt, så valde jag rödvin som den mustiga grunden. Jag valde även att köra en Chevrécrème till och det kan jag starkt rekommendera. Hettan i chilin kan man styra efter smak, men jag gillar när det poppar till lite och då är det gott att ha något fruktigt och sötsyrligt för att balansera detta. Jag körde på en mango papayasalsa med mynta (Britterna hade jublat! Lamb and mint). Chilin kan serveras i pitabröd, tortillas eller någonting annat kul.

Till chili dricker man bärs! Så är det bara.

Lammchili 4-5 pers

1 kg lammgrytbitar

1 gul lök, skalad och hackad

5 vitlöksklyftor, skalad och finhackad

1 grön chili, urkärnad och finhackad

2 msk chipoltepuré

1 msk sambal olek

2 msk sherryvinäger

1 kanelstång

2 msk spiskummin

2 msk torkad mald koriander

2 msk paprikapulver

2 st lagerblad

0,5 l röttvin

salt

peppar

Chevrécrème

300g getost

2 vitlöksklyftor, pressade

8 msk mjölk

2 msk olivolja

röd tabasco

1 tsk svartpeppar

Salsa

1 mango, skalad och tärnad

½ papaya, skalad och tärnad

10 blad färsk mynta

1 dl limejuice

salt

peppar

Tillbehör

8-10 tortillabröd

2 rödlökar

Gör så här:

Salta in köttet rikligt, bryn i en stekpanna på högsta värme (gärna i omgångar) och ställ åt sidan. Fräs lök, vitlök och grön chili i en stor gryta på medelvärme tills de mjuknat utan att de tar färg. Tillsätt kryddor, chilipuré, sambal olek och vinäger och fräs i ca 3 minuter till. Tillsätt lammet, slå på rödvinet och eventuellt lite vatten om det inte täcker. Låt sjuda under lock i ca 3,5 timmar. Ta sedan av locket och koka ner till önskad konsistens (jag föredrar ytters lite vätska).

Fixa tillbehören medan chilin kokar.

Mixa getost, vitlök och mjölk till en slät crème. Blanda ner olivoljan med en sked, och smaka av med svartpeppar och tabasco. Låt den sätta sig i kylen i minst 30 minuter.

Blanda ihop samtliga ingredienser till salsan i en skål och smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt till servering.

Skiva upp löken i grova skivor, och lägg i en bunke med isvatten. Detta gör att löken får en mildare smak och krispighet.

Boom! Där har ni det!

Läs om vår kommentarspolicy