Spring on a plate!

Den här veckan har vi blivit ordentligt bortskämda med vårvärme! Det är ju typ det bästa som finns när man kan sitta ute för första gången på året, och ha en ljus, ljummen vårkväll. Jag passade på att bjuda mina vänner på en rätt som representerar våren för mig. Ugnsbakad lax med pocherat ägg, nykokt sparris, sotad broccoli, potatisstomp med ramslök och en klassisk hollandaise. Det blir inte så mycket mer vår än så, i alla fall inte när man sitter ute i ”tishan” utan att frysa. Jag tror att ni hajar grejen.

Den här rätten blir ju självklart ännu bättre om man grillar laxen, så gör gärna det om tid och möjlighet finns. Om ni inte orkar göra hela rätten så är det supergott att bara göra laxen med sparris, hollandaise och lite kokt potatis.

4 personer

4 bitar laxfilé a´170g

1 broccoli

1 knippe sparris

Stomp

300g potatis

4 msk smör

6 blad ramslök

Hollandaise

2 äggulor

250g smör

1 citron, saften

1 tsk vitvinsvinäger

1-2 msk vatten (om såsen är tjock)

Pocherade ägg

4 ägg

2 msk ättika 12%

1dl vatten

3 liter kokande vatten

Övrigt

flingsalt

peppar svart och vit

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader, och ställ in en tom ugnssäker form (för laxen).

Stomp

Skala potatisen och koka den klar. Mosa i grova bitar och vänd ner smör och ramslök. Smaka av med salt och svart peppar. Ställ åt sidan och värm på innan servering.

Broccoli

Skär upp broccolin i mindre halva buketter och torrstek på medelvärme utan matfett tills de svartnat något och börjat mjukna. Ställ åt sidan och värm på vid servering.

Ägg

Koka upp 2 liter lättsaltat vatten. Bland ättika och vatten i en bunke. Knäck försiktigt ner äggen i vätskan (glan ska vara intakt). Låt äggen ligga i lagen i ca 5 minuter. Häll ner allt i det kokande vattnet, stäng av värmen och låt stå i 4-5 minuter. Lyft upp med en hålslev och lägg på hushålls papper. Låt stå till servering

Hollandaise

Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa äggulorna fluffiga i en kastrull med vitvinsvinägern och hälften av citronjuicen. Ställ på medelvärme och vispa kraftigt tills att äggen har börjat tjockna och ryker lite (precis innan koagulering). Ta bort från värmen och vispa i det ljumna smöret, lite i taget i en tunn stråle. Smaka av med citron, salt och vitpeppar. Spä med lite vatten om den känns klibbig.

Lax

Salta laxen med flingsalt runt om och låt rimma (stå) i 5 minuter. Ta ut den varma formen och lägg laxen med skinnsidan ner, och baka till en innertemperatur på ca 45 grader (ca 10-15 minuter). Ta ut laxen och dra bort skinnet. När laxen bakas, kan ni koka sparris och värma på de andra tillbehören bortsett från hollandaisen. Den SPRICKER om den värms!

Sparris

Sjud upp lättsaltat vatten i en stor kastrull. Sjud sparrisen i 5-10 minuter beroende på tjocklek och önskad textur (jag brukar ligga närmare 5 minuter).

Servera i vårvärmen och njut! Gärna med ett glas Chablis.

Läs om vår kommentarspolicy