Bästa grillsåsen

Den här helgen bjöd verkligen på magiskt väder och då råder det ju inget tvivel om att grillen åker fram. Att stå vid grillen en ljummen sommarkväll, pimpla på en bärs och lyssna på fågelkvitter är närmast en religiös upplevelse. Avslappning, värme och dofter som får en tillbaka till en sinnesro som helt plötsligt känns så självklar. Alla härliga minnen sen barnsben kommer tillbaka, och man känner att det är glädje och förväntan i luften. Hur ska denna sommar bli?!

Nu i helgen så gjorde jag årets första Pistou som jag serverade till grillade lammracks, med lite grillat bröd och en sallad. Pistou är verkligen en favorit hos mig bland grillsåserna och jag skulle nästan sträcka mig till att säga att den kan vara den ”nya bean”. Pistou är en emulsionsås (typ majjo) som man gör på bladspenat, basilika och vitlök. Den kallas ibland för Frankrikes svar på peston och passar till allt som varit nära en kolgrill. Jag rekommenderar alla att testa den här såsen till nästa grillning!

Pistou

100g bladspenat

5 körsbärstomater

1 vitlöksklyfta

1 kruka basilika

3-4 dl rapsolja

1 msk sherryvinäger

2 stank grön tabasco (kan uteslutas)

flingsalt

svartpeppar

Gör så här:

Mixa spenat, vitlök och tomater slätt med en stavmixer. Tillsätt oljan i en tunnstråle under konstant mixning (den ska binda som en majonnäs). Mixa i basilikan och smaka av med vinäger, tabasco, salt och peppar. Låt stå kallt i minst 30 minuter.

Läs om vår kommentarspolicy