Taco med kyckling

Tjenare, tjenare!

Idag så lagar jag en taco med kyckling. Som tidigare nämnt så är jag en galen tacofantast! Tacos går ju att variera i all oändlighet, men jag skulle säga att för mig innehåller alltid en riktigt bra taco ungefär samma smakbild. Ett gott protein, hetta, syra, sötma, krämighet och krisp. Har man alla dem komponenterna hyfsat balanserade, så är man mer en hemma för en magisk taco fiesta!

Jag har i ett flertal år utgått från en standard mix, som jag tycker har allt jag vill ha från en riktigt god taco.  Mixen består av en mangosalsa, chilimajonnäs, mynta, avokado, koriander och krispig sallad. Den här mixen funkar till friterade fish-tacos, pulled pork, halloumi, oumph, nöt och kyckling, you name it! Och det är faktiskt samma typ av vin som funkar till samtliga proteiner.

Denna gång kör vi på kyckling. Jag drar på en ingefärsrub med bra hetta och sötma, som verkligen lirar perfekt med en krispigt grillad kyckling. Det går bra att köra både lårfilé och bröstfilé, se bara till att ni har skinnet kvar på kycklingen. Jag föredrar dock att använda lårfilé. Låren är otroligt tacksamma vid grillning efter som att det nästan inte går att grilla dem torra. Ni kan med lätthet låta dem gå upp till 70-72 grader och de kommer fortfarande vara hur saftiga och fina som helst. Brösten är lite känsligare och jag brukar plocka dem runt 65 grader för att sedan låta dem vila i minst 10 minuter.

Hursomhelst, här har ni hela kittet! Jag tycker att en halvtorr Riesling eller en Gewürztraminer funkar skräddarsytt till denna anrättning. Fråga gärna efter en som har en lite “piggare” syra. Dessa sötare viner är helt fantastiska till den sötsyrliga mangosalsan och poppar verkligen med hettan från chilin. Helt fantastiskt!

Recept

Kycklingtacos, med mango, gurka, chilimajonnäs, mynta och koriander

4 personer

600g kycklinglårfilé med skinn

12 små tortillia bröd

2 rödlökar

12 salladsblad

2 st avokados

Ingefärsrub

1 msk ingefärspulver

1 msk salt

1 msk rökt paprikapulver

1,5 msk paprikapulver

0,5 msk chili pulver (gärna chipotle)

0,5 msk lökpulver

0,5 msk vitlökspulver

1 msk svartpeppar

2 msk socker

Mango-gurksalsa

1 mango, skalad och tärnad

1 gurka

0,5 krukor mynta

0,5 krukor koriander

1 lime

Salt

peppar

ev lite strösocker

Chilimajonnäs

2 dl majonnäs

2 msk sambal olek

1 tsk tabasco

1 tsk sherry vinäger

Gör så här:

Tänd grillen och skapa en varm och en sval sida med kolen. Blanda samtliga ingredienser till rubben och rubba in kycklingen. Låt stå 15 minuter.

Skala gurkan, kärna ur den med en sked och tärna i fina bitar. Blanda upp tärnad mango med gurkan, örterna och limejucien. Smaka av med salt och tillsätt eventuellt lite strösocker om mangon inte är fullt mogen. Salsan ska vara sötsur. Ställ kallt.

Blanda alla ingredienser till chili majonnäsen och ställ kallt. Skala löken och skär upp 1cm lökringar, lägg i isvatten (det mildrar löksmaken och ger krisp).  Skölj salladen och lägg i isvatten. Dela avokadon, kärna ur och skär upp i fina skivor.

Grilla kycklingen med skinnsidan ner på hög värme tills den har fått fin färg. Det gör inget om rubben bränner lite. Vänd och gör det samma på andra sidan. Lägg över på grillens svalare sida, lägg på lock och tempa upp kycklingen till minst 70 grader. Låt vila i 15 minuter.

Grilla bröden hastigt på grillen, skär upp kycklingen och servera med tillbehören. Garnera gärna med återstående koriander.

Enjoy!

Läs om vår kommentarspolicy