Grön Sparris med tryffel

I söndags körde jag ett kul event på Ballingslövs kick off 2018. Då bjöd jag bland annat på gazpacho med vattenmelon som jag tidigare publicerat här på bloggen, men jag passade även på att damma av en av mina gamla husklassiker. Nämligen, grön sparris med parmesan, pinjenötter och tryffelcrème. Jag valde dessa rätter eftersom att de är goda, somriga och lätta att göra till många. Båda rätterna blev otroligt uppskattade, men det var nog faktiskt sparrisen som vann popularitetskampen mellan dem två.

Jag skulle säga att båda dessa rätter är givna alternativ på nästa buffé, eller när du väntar större sällskap. Om ni väljer att köra sparrisen på buffébordet, så skulle jag skjuda sparrisen i ca 4 minuter och skippa stekningen. Den känns lite fräschare då eftersom att den inte kommer serveras direkt. Annars är det bara att följa receptet till punkt och pricka. Jag tycker att ett hel torrt vin av valfritt slag är det enda som behövs för att matcha den här klassikern. Men som ni kanske känner till så föredrar jag personligen en torr Riesling när det kommer till sparris.

Grön sparris med tryffelcrème, parmesan och pinjenötter

4 personer

12 gröna sparris

1 påse pinjenötter

100g parmesan

1 dl crème fraiche

1 dl majonnäs

1-2 tsk svart tryffelolja

1 msk citronsaft

flingsalt

svartpeppar

smör och rapsolja (till stekning)

Gör så här:

Koka upp rikligt med lätt saltat vatten i en stor kastrull. Skär bort den ”träiga” biten längst ner på sparrisen. Koka sparrisen i 1-2 minuter (alternativt 4 min om ni skippar stekning) och lägg över i kallt vatten (för att avstanna kokningen).

Blanda crème fraiche och majonnäs med tryffelolja och citronjuice. Smaka av med salt och peppar och ställ svalt till servering.

Rosta pinjenötterna i ca 3 minuter i en torr stekpanna tills de fått fin färg och doftar nötigt.

Hetta upp en stekpanna på medelvärme och stek sparrisen i ca 2 minuter i lite rapsolja och smör.

Toppa sparrisen med tryffelcrème, parmesan och pinjenötter. Avsluta med några drag svartpeppar.

Easy peacy!

Läs om vår kommentarspolicy