Bästa Pasta Bolognese

Min relation till pasta bolognese är passionerad. Mitt första matminne som jag minns än idag var just en bolognese, den var avslutad med grädde och var fullkomligt magisk. Jag var 4år och satt på en utegård i södra Frankrike.

Jag tycker att denna odödliga klassiker är en av dem vassaste vardagsrätterna och jag tror att många håller med där. Jag brukar faktiskt till och med påstå att om jag var tvungen att äta en rätt resten av livet så skulle det bli just en bolognese.

Jag har säkert åtta olika recept som jag pendlar mellan beroende på vad jag har hemma och vad jag är sugen på. Det här receptet är nog ändå favoriten om jag måste välja. Jag valde penne som pasta och la ner några mini mozzarella, men hur ni serverar den bestämmer ni själva. Om ni lyxar till det med ett glas vin till, så tycker jag att ett torrt vitt italienskt vin (typ soave) är svårslaget på sommaren.

Bolognese 4 pers

500g köttfärs

4 vitlöksklyftor, finhackade

1 stor gullök, finhackad

3 dl torrt vitt vin

1dl tomatpuré av bra sort

3msk konc kalvfond

1burk krossade tomater Mutti

1tsk chiliflakes

1 kruka basilika

Matolja till stekning

3 msk vatten

flingsalt

1 nypa socker

Topping

Parmesan

Svartpeppar

Gör så här:

Bryn köttfärsen (gärna i en gjutjärnsgryta) i lite matolja på högvärme så att det får fin färg. Lägg över på en tallrik. Sänk värmen och fräs lök och vitlök i lite matolja tills det mjuknat utan att ta färg.

Tillsätt chiliflakes och tomatpuré och fräs i 3minuter till. Lägg i den brynta färsen och rör om ordentligt. Gå ner med vinet och reducera till hälften. Plocka bladen på basilikan och ställ kallt, lägg i stjälkarna i grytan. Tillsätt kalvfonden, tomatkross och vatten. Låt sjuda i minst 15 minuter. Smaka av med flingsalt och socker.

Servera med favorit pastan, parmesan och ett par drag svartpeppar. Garnera med strimlade basilikablad.

Hugg in!

Läs om vår kommentarspolicy