Gotländsk saffranspannkaka

Saffranspannkaka är en barndomsklassiker för mig, som jag fick varje sommar på Gotland.

Varje gård har alltid haft sitt eget recept. Så om du vill kan du Prova och ändra lite efter ditt eget huvud. Många har russin som ingrediens, den har man i samtidigt som mandeln i så fall. En del lägger i en kanelstång vid ”grötkoket”, andra tillsätter lite kardemumma. Detta är i iallafall det recept som jag är uppväxt med.

Ingredienser:

9 dl vispgrädde

1 dl risgryn (grötris)

4 ägg

1 dl strösocker/en skvätt honung

1 nypa salt

1 – 2 dl sötmandel

0,5 gram saffran

1 msk klart brännvin/eller vatten

1 msk mjölk

Till servering

Lätt vispad grädde

Salmbärssylt

Gör så här:

Börja med att stöta saffranen lätt i en mortel. Tillsätt brännvinet/vattnet och låt det stå och dra. Tillaga risgrynen och grädden, konsistensen efter ca 50 minuters kokning blir simmigare och lösare än gröt, men koket är klart. Medan det puttrar hackas mandeln ganska fint. När koket är klart sötas det till ganska söt smak (och saltas eventuellt efter behag).

Häll över ”gröten” i en skål, tillsätt saffranen och mandeln. Rör ut ett ägg i taget, i en kopp, tillsammans med lite mjölk och vänd försiktigt ner det i smeten. Häll ner smeten i en pajform med höga kanter och löstagbar botten. Grädda i ugn, 175 grader i 15 – 20 minuter, tills pannkakan fått fin färg. Ta ut och låt svalna.

Servera med den lätt vispade grädden och salmbärssylt.

Läs om vår kommentarspolicy