Svart bönchili aka frijoles

Nu börjar Guatemalaresan närma sig sitt slut, och är det något som jag har ätit mycket av så är det svarta bönor som här kallas “frijoles”. Jag testade att göra en egen take på denna kreation och valde att göra quesedillas med cheddar och bönor. Bönchilin är annars ett super bra vego alternativ på tacofesten!

Bönchili 4-6pers

2 burkar svarta bönor, avrunna och sköljda

5 vitlöksklyftor, finhackade

2 gullökar, finhackade

2 msk paprikapulver

2msk mald koriander

1/2 msk spiskummin

1 kanelstång

2 msk chipotlepure’

1 liter grönsaksbuljong alt kycklingbuljong

1 msk olja till stekning

Salt

Gör så här

Värm upp buljongen. Fräs lök och vitlök mjuk på medelvärme i en stor kastrull i ca 3 minuter utan att det tar färg. Tillsätt chipotlepure och kryddor och fräs 2 minuter till. Häll i bönorna och rör om. Häll på buljongen och låt sjuda tills det reducerat till en grötig konsistens. Smaka av med salt.

Om ni vill göra quesadillas, låt då röran svalna något och lägg sedan ett generöst lager på tortillabrödet och toppa rikligt med cheddar. Lägg på ett bröd som lock och stek i en stekpanna på medelvärme utan matfett i ca 2 minuter varje sida.

Läs om vår kommentarspolicy