Jordärtskockssoppa med tryffel

Nu är jordärtskocka i säsong och den gör sig verkligen fantastisk som soppa. Denna soppa kan lätt kännas ganska lyxig utan att det behöver kosta skjortan och är väldigt enkel att tillaga. I det här receptet använder vi oss av kycklingbuljong med det går självklart bra med grönsaksbuljong om du vill köra vegetariskt. Soppan får ett extra lyft av tryffeln och jag rekommenderar att inte snåla in på en billig tryffelolja.

Den här soppan når nya höjder tillsammans med en iskall Chablis

Tid ca 40 minuter

4 portioner

1 liter kycklingbuljong

4 schalottenlökar, grovt hackade

1 vitlöksklyfta, grovt hackad

2 msk smör

300 g jordärtskocka, skalad och skivad

200 g potatis, skalad och skivad

4 kvistar timjan

2 dl vitt vin

3 dl grädde

1 tsk champagnevinäger, alt vitvinsvinäger

tsk tryffelolja av bättre sort

flingsalt

Till servering

60 g bacon, finskuret och knaperstekt

Olivolja

Gör så här:

Värm upp buljongen. Fräs schalottenlök och vitlök i 3 minuter i en stor kastrull i smör utan att det tar färg. Tillsätt jordärtskocka, potatis och timjan och fräs ytterligare en minut. Tillsätt vinet och reducera till hälften. Häll sedan på buljongen och täck med lock. Låt sjuda i ca 20 minuter tills allt är mjukt.

Sila över buljongen i en bunke och lägg det andra i en matberedare med knivtillsats. Du kan även använda stavmixer. Tillsätt ca 1 dl av buljongen och mixa slätt. Tillsätt eventuellt mer vätska om det inte blir helt slätt. Häll över den släta mixen i en kastrull och tillsätt grädde. Sila soppan genom en finmaskig sil om du vill ha den helt slät. Låt sjuda upp och smaka av med salt, vinäger och tryffelolja.

Servera soppan rykande varm med knaperstekt bacon och garner med lite olivolja.

Läs om vår kommentarspolicy