Steak Frittes

Det här är en helgklassiker hemma hos mig, där tillbehören kan varieras helt fritt. Dock är kött och pommes givet (där av namnet) och jag brukar alltid köra en god tomatsallad till. Sen kan man ju självklart slänga in lite bea eller kryddsmör om man vill ha det lilla extra. Hursomhelst, i det här receptet får ni stekning, skysås och tomatsallad.

2 personer

0.5 kg biff, entrecote, flank eller annat gott nötkött

2 msk matolja

2 msk smör

1 vitlöksklyfta, krossad med skal

2 kvistar timjan

Sky

0,5 liter rött vin

3 msk kalvfond

4 msk smör

4 schalottenlökar, grovt hackade

1 vitlöksklyfta, grovt hackad

3 kvistar timjan (kan uteslutas)

Tomatsallad

1 ask körsbärstomater

1 liten rödlök, finhackad

2 msk finhackad gräslök

3 msk majjo

1 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

Övrigt

flingsalt

svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 120 grader. Låt köttet ligga rumsvarmt i minst 15 minuter. Salta köttet rikligt runtom med flingsalt och dra över lite svartpeppar. Hetta upp stekpannan rykande het, tillsätt matolja och stek köttet ca 2 minuter. Vänd köttet och tillsätt smör, vitlök och timjan. Lägg vitlöken på köttet och ös i ca 2 minuter. Lägg köttet i en ugnssäkerform och häll över fettet från pannan. Sätt in i ugnen och tempa till 56 grader. Låt sedan vila i 10 minuter. Gör skyn när köttet bakas.

Sänk värmen till medelvärme och lägg i 2 msk smör i samma stekpanna. Fräs lök och vitlök mjuk i ca 2 minuter och tillsätt sedan vinet. Låt allt sjuda upp och tillsätt sedan fond och örter. Låt sjuda tills ca 0,5 dl återstår. Sila genom en finmaskig sil och ställ på låg värme. Vispa i de resterande två msk smör precis innan servering.

Gör salladen. Dela tomaterna på hälften. Bland ihop majjo, senap och vinäger. Blanda upp tomaterna med löken och dressingen. Smaka av med flingsalt och peppar.

Servera alltsammans med nyfritterade pommes, potatisgratäng eller annat gott.

Smaklig spis!

Läs om vår kommentarspolicy