Sydfransk fiskgryta med apelsin, chili och stjärnanis

Det här är en förenklad vardagsversion av en husklassiker. Den är relativt snabb (för att vara en fiskgryta) och innehåller inga superlyxiga råvaror. Den är däremot supergod! Vill man lyxa till den framåt helgen så kan jag rekommendera att tillsätta blåmusslor med dess fantastiska buljong och lägga på ett par handskalade räkor på toppen.

4 personer

300g lax, i grytbitar

300g sej eller torsk, i grytbitar

1 morot, skalad och slantad

0.5 fänkål, grovt hackad

1 gul lök, grovt hackad

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 dl vitt vin

0,5 pkt saffran

0.5 krukor timjan, alt 1 msk torkad

1 kruka dill

1 liter vatten

4.5 msk fiskfond

1 burk krossade tomater, av bättre sort

0.5 apelsin, zesten och saften

4-5 potatisar, skalade, kokta och tärnade

0.5 röd chili, urkärnad och finhackad

Olivolja

Salt

peppar

Till servering:

Aioli och Krutonger

Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda vatten och fiskfond i en kastrull och värm upp till en kraftig buljong. Hetta upp en stor gryta (eller kastrull) och fräs grönsakerna mjuka i lite olivolja (ca 3 minuter). Häll på det vita vinet och låt det reducera till hälften. Häll över fiskbuljongen, tillsätt örterna och låt sjuda upp. Tillsätt tomatkrosset, saffran och stjärnanis. Tillsätt även apelsin zest och saft. Låt puttra i minst 15 minuter.

Salta fiskbitarna varsamt runt om och lägg i en insmord ugnsform. Baka i ugnen i 5-7 minuter.

Smaka av grytan med finhackad chili och servera grytan med kokt potatis och den nybakta fisken i botten. Garnera med en härlig klick aioli och krutonger.

Läs om vår kommentarspolicy