Tarte tatin

Nu är de svenska äpplena här och hur kan man fira det bättre än att riva av denna odödliga klassiker!?

4-5 personer

5-6 svenska höstäpplen, skalade, urkärnade och kvartade

0.5 citron, saften

100 g socker

75 g smör, i kuber

1 stjärnanis

1 kanelstång

2 tsk calvados (kan uteslutas)

250g smördeg

Gör så här:

Sätt ugnen på 190 grader. Ta fram en ugnssäkerstekpanna (ca 30cm) och smält sockret på medelvärme. Rör inte med en sked utan använd handlederna för att tippa pannan åt olika håll tills sockret är helt smält (för att undvika kristaller). Tillsätt smör, kanel och stjärnanis när sockret är smält och gyllene i färgen.

När karamellen bubblar upp är det dags att tillsätta calvados och sedan låt allt sjuda i ca 2 minuter. Lägg i äppelkvartarna och låt dem sjuda i ca 8 minuter på låg värme.

Kavla ut degen under denna tid. Degen ska vara lite större än stekpannan. Ta av stekpannan från värmen lägg över degen och tryck till i kanterna runt äpplena och vik sedan över kanten på stekpannan. Picka försiktigt några hål i deg runtom så att ångan kommer ut och ställ in i ugnen 25-30 minuter tills degen är gyllne.

Låt svalna ett par minuter, lossa degen lite i kanten med en kniv och vänd sedan över tarten med hjälp av en tallrik.

Servera med vaniljglass eller nyvispad grädde!

Läs om vår kommentarspolicy