Oxsvansgryta från grunden

Nu börjar höstvädret ta fart på riktigt och vad är godare än ett mustigt långkok en blåsig höstdag? Ledande fråga, men i min värld så är det inget. Jag kollade nyligen igenom Tommy Myllymäkis fantastiska såskurs, där jag blev inspirerad att göra denna rätt helt från grunden. Det tar lite tid men det är lättare än vad man kan tro och smaken är heeeelt otrolig. Om ni vill lära er att koka egna fonder och såser som ett proffs så är det bara att hoppa in på denna länk Tommy Myllymäkis såskurs och ange ERIK50 i rabattkodsfältet för 50 kr i rabatt.

4 pers

Ingredienser:

1 sats oxsvansbuljong, reducerad till en 1/3 (se kursen)

1 sats färdigkokt oxsvanskött (se kursen)

8-10 steklökar, skalade

1 morot, skalad och slantad

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 flaska fruktigt rödvin

1 kruka timjan

2 lagerblad

300 g kantareller, putsade (se tidigare inlägg för en snabbvariant)

200 g rökt sidfläsk, tärnat

smör, till stekning

salt

svartpeppar

Till servering

Pressad potatis eller potatispuré

Gör så här:

Hetta upp en stor gryta på medelvärme och fräs steklök och morot i en rejäl klick smör i ca 4 minuter. Tillsätt vitlöken och fräs 1 minut till. Häll på vinet, tillsätt timjan och lagerblad. Låt sjuda ner tills 1/3 återstår.

Under denna tid kan ni smörsteka kantarellerna i en separat stekpanna. Lägg sedan över kantarellerna på en tallrik. Stek sedan sidfläsket knaprigt och lägg ned kantarellerna med fläsket. Låt detta stå på eftervärme och värm på precis innan servering.

Tillsätt fond och oxkött när vinet reducerat. Låt koka ihop och ta ur örterna. Smaka av med salt när du är nöjd med konsistensen.

Servera grytan med ditt favorit tillbehör och toppa med kantareller och sidfläsk.

Njut av detta fantastiska hantverk du just skapat! Gärna i sällskap av en pinot noir.

Läs om vår kommentarspolicy