Bakad Roscoff Lök med purjolöksaska, dragon och brynt smör

Den här förrätten testade jag nyligen för första gången och det var helt mind blowing vad man kan göra med en sån enkel råvara som lök. Jag använde mig första gången av den fantastiska Roscoff löken som ofta benämns som gul lökarnas “Rolls-Royce”. Roscoff löken har en fylligare smak än den vanliga gul löken och de söta tonerna är mer framträdande. Dessa kan dock vara svåra att hitta, men jag har även testat med vanlig ekologisk gul lök och det funkar bra det med. Receptet är inspirerat av Rutabaga, men i en något förenklad version som i mitt tycke ändå fångar helheten.

4 personer

4 st Roscoff lökar, alt vanlig gul lök

200g smör

1 kruka dragon

1 msk fänkålsfrön

1 purjolök, blasten

svartpeppar

flingsalt

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Strimla purjolöksblasten tunnt, lägg den i en ugnssäkerform och ställ in i ugnen tills den är helt svart (det ska lukta bränt). Mortla askan tills det nästan är ett pulver. Häll över på en liten tallrik och ställ åt sidan.

Sänk värmen i ugnen till 175 grader.

Skär ett korssnitt ner till roten på lökarna (viktigt att roten inte skärs igenom). Slå in i aluminium folie och baka i ugnen tills den är mjuk rakt igenom (ca 70-90 minuter beroende på storlek och lök typ), känn efter med en potatissticka.

Medans löken bakas kan du bryna smöret. Lägg smöret i en kastrull och bryn det under omrörning på medelvärme, tills smöret är brunt i färgen och knäckigt i doften.

Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna i ca 1 minut och mortla till ett grovt pulver. Plocka alla dragon blad och lägg på en tallrik.

Ta ut löken och lägg försiktigt över dem på serveringstallrikarna. Väckla ut löken som en ros häll över lite brynt smör och strö över flingsalt och svartpeppar. Strö sedan över fänkålspulver och purjolöksaska och toppa med dragonbladen.

Njut av hur du har förädlat denna enkla råvara till rent guld!

Läs om vår kommentarspolicy