Smash Burgare

Burgartrenden verkar aldrig lägga sig och det är ju inte så konstigt med tanken på hur otroligt gott det är. Även jag har laborerat en hel del för att hitta det där perfekta resultatet, som i mångas åsikt (även min) är Shake Shack i New York. Jag och Adam (från mästerkocken) kom riktigt nära senast och så här gick vi tillväga. Jag delar upp receptet i kött, dressing, bröd och topping.

4 enkel burgare:

Kött:

100g short rib (alt annan fet detalj)

100g högrev

salt

peppar

Mal ner köttet och forma 4 bollar. Ställ i kylen tills 10 min innan stekning.

Dressing:

2 dl Hellmans majonnäs

3 msk Heinz chilisås

1 msk yellow mustard

3 msk inkokt schalotten lök (1 dl vitvinsvinäger 2-3 schalottenlökar)

1 msk lökpulver

salt, efter smak

Finhacka schalottenlök lägg i en kastrull och täck med vinäger. Låt sjuda på medelvärme tills det nästan är helt torrt och låt svalna.

Blanda ihop med övriga ingredienser och ställ kallt till servering.

Bröd:

4 st brioche hamburgerbröd, gärna garant

4 msk smör

Dela bröden på mitten och stek i lite smör på medelvärme tills de är gyllenbruna. Gör detta precis innan stekning av kött.

Topping

4 skivor bifftomat

4  salladsblad (kruksallad)

4 skivor cheddar av god kvalitet

Gör så här:

Salta burgarbollarna runt om. Hetta upp en stekpanna (gärna stål) på medelvärme utan matfett. Lägg ner två bollar åt gången och pressa ut dem med en stekspade alt botten av en kastrull.

Stek på ena sidan tills blod börjar sippra ut på ovansidan, vänd försiktigt dra över lite svartpeppar  och lägg på en ostskiva. Stek ca 1 minut och lägg åt sidan. Repetera med de andra två.

Bygg hamburgaren med bröd, dressing, kött, tomat, sallad bröd.

Dröm dig bort till central park och hugg in på denna magiska burgare!

Läs om vår kommentarspolicy