Köttbullar med gräddsås

I samarbete med köket.se har jag precis kollat igenom Myllymäkis fantastiska såskurs. Kursen innehåller många av de sakerna som verkligen fick det att lossna för mig inom matlagning. Bland annat får man lära sig att göra den perfekta gräddsåsen helt från grunden. Ange rabattkoden: FARSDAG för 100kr i rabatt (t.om 11nov).

Länk till kursen hittar ni här:

https://www.koket.se/kurser/bli-en-mastare-pa-saser

Det här är mitt recept på köttbullar med en del inspiration från Lord Mannerström 🙂

Köttbullar:

400 g fläskfärs

400 g nötfärs

1 dl ströbröd

0,5 dl grädde

0,5 dl mjölk

2 msk kycklingfond

2 msk kikkoman soja

2 kokta potatisar, pressade eller mosade

2 gul lökar, finhackade och smörstekta

1 ägg

salt

vitpeppar

alt ett par msk vatten om smeten inte känns smidig

Serveringstips:

Gräddsås (se såskurs)

Rårörda lingon

Pressgurka

Potatis

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser utom färsen till en lös smet. Vänd ner färsen och blanda noga. Tillsätt lite vitpeppar och salt, bland igen. Provstek en liten köttbulle och kontrollera sältan.

Hetta sedan upp en stekpanna och stek köttbullarna gyllenbruna i rikligt med smör. Jag brukar göra detta i omgångar och sedan låt köttbullarna gå klart i gräddsåsen. Har man ingen gräddsås så kan man baka dem i ugn ca 12-15 min på 180 grader.

Servera gärna med klassiska tillbehör.

Läs om vår kommentarspolicy