Svamprisotto

Jag har i ärlighetens namn alltid tyckt att just svamprisotto är en smula överskattat. Jag brukar föredra milanese (med saffran), och tycker att svampen försvinner lite i många recept. Men! Nu har jag hittat ett fantastiskt tillvägagångssätt som ger en mustig, kraftig svampsmak, där rödvin och kalvfond får upp trycket. Måste testas!

4 pers:

Svampfond:

60g torkad Karl-Johan

500g champinjoner

2st bananschalottenlökar

1 msk torkad timjan

4,5 msk kalvfond

1,5 liter vatten

3 msk smör

Risotto

3 dl risottoris

1 bananschalottenlök, finhackad

0,5 dl olivolja

2 dl rött vin (gärna från Piedimonte)

10-12dl svampfond

200g parmesan, riven

2 msk smör

Salt

Peppar

Tillbehör:

Krispigt stekt skogsvamp (typ trattisar, trumpet)

Tunt skuren biff el oxfilé i önskad stekgrad (kan uteslutas)

Persilja

Gör så här:

Börja med fonden. Skala löken och skär den grovt. Knåda sönder champinjonerna. Blanda kalvfond och vatten i en kastrull och värm upp. Fräs löken mjuk i smöret i en större kastrull i ca 2 minuter. Tillsätt svamp och fräs tills den börjar släppa vätska (ca 3 min).

Häll på den varma kalvfonden, tillsätt timjan och Karl-Johan. Låt sjuda under lock i minst 20 minuter, sila sedan fonden (om du vill kan du spara svampsilet till en annan dag). Låt fonden koka ner lite och håll den varm.

Nu kan du påbörja risotton. Fräs löken i olivoljan på medelvärme tills den mjuknat. Tillsätt riset och fräs 2-3 minuter till utan att något tar färg. Häll på vin och låt det koka in helt, tillsätt sedan en tredjedel av fonden. Tillsätt sedan lite fond i taget tills riset är mjukt med liten kärna (ska inte fastna i tänderna).

Se till att ha gott om vätska i risotton och ta av den från värmen. Tillsätt parmesan och smör. Rör runt tills risotton är smidigt krämig.

Servera direkt med tillbehören och ett glas rött från Piemonte. Smaklig spis!

Läs om vår kommentarspolicy