Ostfondue

Detta inlägg är ett samarbete med Kökets favoriter.  Jag testade deras fonduegryta från Staub ( https://bit.ly/2xx6TzQ ), som är gjord i emaljerat gjutjärn. En helt fantastisk känsla att äta ur detta hantverk och om du uppger rabattkoden HAMNOV så ger det 15% rabatt i hela webbutiken (giltigt t.o.m. 18/11/2018)

Ostfondue är ju verkligen en hit som går hem i de flesta sällskapen, särskilt nu på hösten. Jag kör alltid en mix av alp-ostar, vilket jag starkt rekommenderar. Men hur ni fördelar mixen är öppet efter smak. I detta recept körde jag lika delar.

Ostfondue:

4 personer

2 msk kirsch (alt annat fruktbrännvin)

2 msk maizena

1 klyfta vitlök

3-4 dl vitt vin

200 g appenzeller

200 g gruyère, riven

200 g emmentaler, riven

Tillbehör:

Vitt bröd (gärna surdeg)

Pickles, typ cornichoner och syltlök

Chark

Gör så här:

Riv upp ostarna. Mosa vitlöken och gnid in grytan med “oljan” från vitlöken. Koka upp vinet och tillsätt osten. Låt sjuda upp under omrörning. Blanda maizena och körsbärsvin, och tillsätt i fonduen. Rör om tills texturen känns bra (tillsätt ev lite mer maizena om den känns lös). Servera till dem jublande gästerna!

Läs om vår kommentarspolicy