Bolognese ragu

Det här receptet har jag tänkt på i flera år innan jag gav mig på det. Jag har alltid drömt om den ultimata bolognesen. Det är ett dagsprojekt, men ett väldigt kul sådant. Rekommenderar starkt att testa det! Hiiiiiimelskt gott!!!

Stooor sats! Typ till ett mindre fotbollslag.

Köttragu:

400g oxsvans

400g shortrib på ben

400g griskind

1 morot

1 gullök

Tomatsås:

6 burkar mutti krossade tomater

1,5 dl olivolja

3 gullökar

10 vitlöksklyftor

0,5 liter vitt vin

0,5 dl olivolja

1 kruka basilika

Gör så här:

Börja med köttragu: Sätt ugnen på 200 grader. Skär loss köttet så gott det går från shortribsen. Rosta oxsvans och benen från shortribs i ugnen i ca 45 minuter. Skala morot och lök och skär upp i grova bitar. Lägg in med benen efter ca 15 minuter.

Skär upp övrigt kött i småbitar, salta runt om och fräs lite i taget på hög värme. Lägg över på en tallrik.

Lägg de rostade benen i en gryta, täck med vatten och koka upp. Tillsätt grönsaker och det stekta köttet. Ta bort skum och fett från kanterna. Ta ur grönsakerna efter ca 20 minuter och låt köttet koka i ca 4 timmar (förbered tomatsås under denna tid). Tillsätt vatten under denna process så att köttet är täckt, och ta bort skum och fett varje halvtimme.

Ta upp oxsvans och ben från shortrib efter koktiden och ta vara på allt kött. Lägg tillbaka köttet i grytan och låt allt reducera tills ca 2-3 dl vätska återstår (se nedan). Smaka av med salt.

Tomatsås:

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den mjuk i 1,5 dl olivolja utan att den tar färg. Häll på vitt vin och tomater och låt reducera tills lite mindre än hälften återstår.

Ta av från värmen. Finhacka basilikan (stjälk och blad) och vänd ner i tomatsåsen. Tillsätt 0,5 dl olivolja och smaka av med flingsalt (snåla inte) och peppar. Bland upp med köttragun.

Servera med nykokt al dente pasta och riven parmesan. Para gärna med ett fylligt italienskt vin från Toscana.

Läs om vår kommentarspolicy