Kung Pao Chicken

Jag har på senare tid börjat laga en hel del från det kinesiska köket, som många gånger blåst mig av stolen. Den här rätten är Sichuan inspirerad, och min take på en riktig klassiker. Gå gärna till en asiatisk butik och handla på er alla udda ingredienser. Dem kommer komma till användning i framtiden.

4 pers

600g kycklinglårfilé

5 vitlöksklyftor, skalade, delade och tunt skivade

5 ca ingefära, skalad, delad och tunt skivad

5-7 salladslökar, vita delen (spar gröna till servering)

2 tsk sichuanpeppar, mortlad

100g jordnötter

Marinad

1 msk risvin, alt torr sherry

1 msk japansk soja

1 msk chiliolja

1 msk vatten

1 tsk salt

Sås

1,5 msk strösocker

1,5 msk chinkiangvinäger, alt balsamvinäger

1 msk japansk soja

0,5-2 msk chilibönpasta (efter behagad hetta), alt chiliflakes efter smak

0,5 msk sesamolja

0,5 msk maizena

Till servering

Ris

Gör så här:

Skär upp kycklingen i små kuber, bland i hop marinaden och häll över kycklingen. Blanda runt och låt dra under tiden du förbereder det andra.

Blanda ihop såsen och ställ åt sidan. Hacka upp vitlök, ingefära. Skär 2 cm bitar av vita delen på salladslöken och finstrimla det gröna. Koka riset.

Ta fram en wokpanna eller stor gryta och hetta upp 3 msk rapsolja. Lägg i den mortlade sichuanpeppar och stek i 20 sekunder. Lägg i kycklingen och fräs hårt tills kycklingen börjat ta färg.

Tillsätt vitlök, ingefära och den vita salladslöken. Fräs i 3-4 minuter till. Häll på såsen och fräs tills såsen tjocknat. Lägg i jordnötterna och toppa med den gröna salladslöken vid servering.

En iskall öl eller ett halv torrt vit vin funkar super till detta!

Läs om vår kommentarspolicy