Fiskgryta på musselfond

Ikväll är gör Sveriges Mästerkock besök i Göteborg där jag gjorde min audition förra året. Jäklar va nervöst det var!! Hur som, vad kan passa bättre då en en fantastisk fiskgryta!? Göteborg är ju huvudstaden för fisk och skaldjur.

Det här är en av mina favoriter med chili, citrus, stjärnanis och dill. Grunden ligger på en härlig musselbuljong som går snabbt att göra.

4 personer

600 g fisk i grytbitar

2 morötter, skalad och slantad

0.5 fänkål, grovt hackad

1 gul lök, grovt hackad

3 stjärnanis

0,5-1 tsk chiliflakes

1 liter vatten

4 msk fiskfond

2 burkar krossade tomater

1 sats musselfond

1 pkt saffran

1 apelsin, zest

1/2 apelsin, saft

1 kruka dill

1 tsk timjan, torkad

Olivolja

Musselfond

1 nät blåmusslor

3 vitlöksklyftor, finhackade

1 msk timjan, torkad

1 gul lök, grovt hackad

5 dl vitt vin

Olivolja

Till servering:

Aioli och Krutonger

Kokt potatis (kan uteslutas)

Gör så här:

Börja med musselfonden. Tvätta musslorna och släng de som är skadade. Hetta upp olivolja i en gryta och fräs lök och vitlöktills de mjuknat. Häll på vinet och låt koka upp. Lägg i musslorna och lägg på ett lock. Låt koka i 4 minuter. Sila av fonden i en kastrull och låt den reducera när du fixar det andra. Spar musslorna till servering.

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda vatten och fiskfond i en kastrull och värm upp till en kraftig buljong.

Hetta upp en stor gryta och fräs grönsakerna mjuka i lite olivolja. Tillsätt stjärnanis och chili och fräs i 1 minut till. Häll över fiskbuljongen, tillsätt musselfond och örterna och låt sjuda upp. Tillsätt tomatkrosset, saffran, apelsin zest och saft. Låt puttra i minst 15 minuter.

Salta fiskbitarna varsamt runt om och lägg i en insmord ugnsform. Baka i ugnen i 5-7 minuter. Plocka köttet på hälften av musslorna och lägg i samtliga (även de med skal) i grytan 2 min innan servering.

Smaka av grytan med salt och servera grytan med kokt potatis och den nybakta fisken i botten. Garnera med en härlig klick aioli och krutonger.

Lyxa till det med ett glas chablis!

Läs om vår kommentarspolicy