Sufflé med blåbär och hallon

Jag gav mig på att göra ett litet gäng suffléer för första gången på riktigt länge, och nu undrar jag varför har jag inte gjort fler senaste åren!?

En supergod enkel och billig dessert, som fått en lyxig stämpel. Bra att ha i sin arsenal om fantasin eller plånboken sviker. Den kan dessutom varieras med olika smaker. Jag körde blåbär och hallon, mega!

4 st

Bärpure

250g frysta bär (hallon & blåbär tex)

1/2 dl socker

2 msk citronsaft

1 msk potatismjöl

Sufflé

1/2 dl socker

3 äggvitor

1 msk citronsaft

150g bärpure

Smör och socker till formarna

Gör så här:

Börja med att smörja 4 st formar med lite smör med hjälp av en pensel. Pensla upp mot kanterna och sockra sedan formarna lätt och ställ in i frysen.

Sätt ugnen på 170 grader.

Gör bärpuren. Mixa bär så slätt det går med en stavmixer. Lägg i kastrull med socker och koka upp. Sila genom en finmaskig sil till ny kastrull och blanda i citronjuice och potatismjöl. Låt sjuda till en kräm. Ställ in i kyl och låt svalna helt. Gör marängen.

Vispa upp äggvitorna med en elvisp till ett tätt, vitt skum. Tillsätt sockret steg vis och avsluta med citronjuice. Vispa tills du har en tätt maräng som ger fina toppar när du tar upp elvispen.

Lägg 150 g bärpure i en bunke. Vänd ner hälften av marängen med en slickepott och blanda noggrant. Tillsätt resten av marängen, denna gång med väldigt försiktiga rörelser för att behålla luften i marängen.

Lägg över sufflésmeten i formarna och dea med en kniv på toppen så att det blir helt slätt. Gör en liten skåra med tummtoppen längs kanterna och ställ in i ugnen 7-9 minuter.

Servera genast till dina imponerade gäster!

Läs om vår kommentarspolicy