Beef Wellington med Karl-Johanduxelle

Det här är söndagsmiddagarnas Don Corleone. Inget! Slår en avslutning på veckan som en Beef Wellington. Jag gör min ganska traditionellt, men tillsätter även Karl-Johansvamp för extra fyllig svampsmak. Magiskt!

4 personer

2 bitar oxfilé a 400g, gärna mittenbitar

2 msk dijonsenap

8 skivor serranoskinka

1 sats Karl-Johanduxelle

2 st färdiga smördegar a 250 g

flingsalt

svartpeppar

olja och smör till stekning

äggula till pensling

Karl-Johanduxelle

400 g champinjoner, finhackade

2 schalottenlökar, finhackade

2 vitlöksklyftor, finhackade

15 g torkad Karl-Johansvamp, mixat till pulver alt finhackat

3 msk smör

Gör så här:

Putsa oxfilén fri från senor och salta rikligt runt om. Hetta upp en panna med rapsolja på hög värme. Bryn köttet 1-2 minuter på ena sidan, vänd och tillsätt en rejäl klick smör. Ös köttet tills det har fin yta runt om. Lägg över på en tallrik och pensla senap runt om. Låt vila i rumstemperatur.

Häll av fettet från stekpannan, sänk värmen till medel och tillsätt smör för duxellen. Lägg i lök och vitlök och fräs mjukt. Tillsätt svamphacket och fräs tills svampen släpper vätska. Tillsätt Karl-Johanpulvret och fräs tills det nästan är helt torrt. Lägg över på en tallrik och låt svalna helt.

Lägg ut 4 skivor serranoskinka på plastfolie så att de överlappar varandra och lägg hälften av duxellen som ett täcke ovan på. Lägg där efter en bit oxfilé i mitten och rulla ihop den till en intakt cylinder med hjälp av folien. Repetera med den andra biten. Slå in dem tight och låt dem sätta sig i kylen i minst 30 min.

Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut rullen och slå in den i smördegen. Skär bort överflödig deg från kanterna. Repetera med den andra biten. Gör ett fint mönster på degens ovansida med baksidan av kniven och pensla rullen runtom med ägg gula. Stick in en termometer och kör in i ugnen. Plocka ut Wellingtonrullarna när innertemperaturen nått 50 grader (den kommer klättra). Låt vila i minst 15-20 minuter. Skär upp och servera med rödvin/portvinssky, haricotsverts och potatisgratäng.

 

Läs om vår kommentarspolicy