Helstekt kyckling med chèvrecreme och rotfrukter

Här har ni en grym söndagsmiddag med lite lyxfeeling som är enkel och relativt billig. Kanon helt enkelt!

4 pers

1 stor kyckling (ca 1,5 kg)

Smör

50 g smör

2 tsk inlagd dragon

1 citron zesten

1 vitlöksklyfta, riven

Salt

Chèvrecreme

200g chèvre, skalet borttaget

4-5 msk mjölk

1/4 citron, saften

1 vitlöksklyfta, riven

Svartpeppar

Salt

Tillbehör

600g betor, tvättade

500g morötter, tvättade

30g pinjenötter

100 g bladspenat

2 msk honung

Gör så här:

Sätt ugnen på 275 grader.

Klipp bort mittenbenet på kycklingen och vik ut den som en fjäril. Lägg betorna i en ugnssäker form. Blanda i hop smöret och tryck in det under skinnet på kycklingen och salta skinnet.

Ställ in betorna i nedre delen av ugnen, lägg kycklingen på ett galler och ställ ovanför betorna (så att det droppar ner). Släng in morötterna bland betorna när kycklingen nått 60 grader vid lårbenet. Kycklingen är klar när den nått 78 grader vid lårbenet.

Förbered det övriga när kycklingen bakas. Lägg alla ingredienser till chèvrecremen i en bunke och mixa slätt. Ställ kallt till servering (cremen tjocknar under denna tid). Rosta pinjenötter i en torr panna.

Ta ut kycklingen när den nått 78 grader (ca 50-60 min) och låt den vila i minst 15 minuter. Ta ut rotfrukterna ringla över honungen och ställ tillbaka i ugnen under 10 min av väntetiden. Ta ut bland i spenaten och salta. Låt svalna och skär upp rot frukterna i mindre bitar.

Servera! Gärna med en Sancerre som kompis

Läs om vår kommentarspolicy