Five Spice Chicken

I tisdags inföll det kinesiska nyåret som detta år går över till grisens år. Det var ju tvunget att firas med lite kinamat! En supergod five spice gryta med kyckling (funkar lika bra med fläsk) som går hyfsat snabbt att göra och som är superenkel.

4 pers

500 g kycklinglårfilé

1 msk mjöl

1 röd paprika

1 gul paprika

1 knippe vårlök, stjälken

3 msk ingefära, fint strimlad

4 vitlöksklyftor, finhackade

Sås

2 msk kinesiskt matlagningsvin alt sherry

3 msk japansk soja

1 msk svart vinäger alt balsamvinäger

1,5 msk socker

1 msk chili bönpasta (finns i asiatiska butiker)

0,5 msk five spice (finns i asiatiska butiker)

2,5 dl kycklingbuljong

0,5-1 msk maizena +vatten (till redning)

Till servering

Ris

Vårlök, blasten fint strimlad

Cashewnötter (jag hade inga men det hade blivit godare med)

Gör så här:

Strimla kycklingen, salta den lätt och pudra över mjölet. Stek i en het stekpanna i omgångar så att den får fin färg (gärna i rapsolja). Lägg över på en tallrik.

Blanda i hop såsen i en skål och värm upp buljongen.

Hacka grönsakerna grovt och fräs tillsammans med vitlök och ingefära i en wok eller stor gryta i ca 3 min. Lägg i kycklingen och nötter, rör om. Slå på såsen och låt sjuda upp. Tillsätt buljong och låt sjuda 1-2 min. Red av grytan med maizena och smaka av eventuellt av med salt och socker.

Servera med nykokt ris och garnera med strimlad vårlök. En iskall ljus lager är perfekt till det käket!

Läs om vår kommentarspolicy