Kroppkakor a´la Adam Lund

Här om dagen kom Adam över på lunch och hade med sig sina hemgjorda kroppkakor. För dem som inte minns så blev mästekocksjuryn lyrisk när han serverade den här magiska husmanskreationen och jag förstår verkligen varför. Det här kan nog vara den bästa husmansrätten Sverige har att erbjuda när den är gjord på rätt sätt, och jag har därför inte gjort en ända korrigering. Adams recept är perfektion!

Degen

 • 500 g mjölig potatis, gärna King Edward
 • 100 g mjöl
 • 1 ägg
 • 0,5 tsk salt

Fyllning

 • 150 g rimmat sidfläsk
 • ⅓ rött äpple, skalat
 • 1 gul lök
 • 1 msk smör
 • 2 ansjovisfiléer
 • 8 korn kryddpeppar, mortlade
 • 3 vrid svartpeppar
 • 1 msk persilja, hackad

Till servering

Brynt smör

Rårörda lingon

Gör så här: 

 

Degen
Skala och koka potatisen mjuk på låg värme i lättsaltat vatten. Pressa potatisen, och låt den svalna utan att den blir kall. Perfekt temperatur är när den känns varm att röra, men du inte bränner dig av värmen.

Blanda mjölet med saltet. Tillsätt nu mjölet och ägget till potatisen och jobba snabbt ihop till en deg. Desto mindre arbete i degen desto bättre, man vill bara att den precis ska gå ihop för att inte utveckla en seg konsistens. Tippa ut på en arbetsyta, och häll lite mjöl vid sidan om att ha för att forma kroppkakorna.

Fyllning
Skär fläsket i små tärningar, bitarna ska fortfarande ha lite textur så skär inte alltför litet, cm-stora blir lagom.

Hacka äpplet och löken mycket fint. Skär sedan ansjovisen i små bitar och mosa den med den platta sidan på kniven. Finhacka persiljan och lägg på sidan av.

Stek fläsket i en kall torr panna så att fettet går ut. Jag kör plattan på medelhög värme för att snabba på processen, men det går med fördel att steka på lägre värme under längre tid för att få fläsket riktigt krispigt. Gå i med smöret när fläsket börjat släppa ifrån sig fettet. När fläsket har börjat bli krispigt (ungefär 5 minuter) så tillsätt lök och äpple, och sänk temperaturen till låg värme. Stek tills löken blivit mjuk, ungefär 5-10 minuter. När löken är mjuk så tillsätt ansjovisen och stek ungefär 2 minuter. Ta sedan av från värmen och tillsätt kryddpepparn. Här måste man smaka sig till hur intensiv smak av kryddpeppar man vill ha, min är i överkant på pepparnivån då jag gillar hur det funkar som kontrast mot den milda degen. Tillsätt sedan persiljan och svartpepparn och låt svalna.

Montera och tillaga kroppkakorna
Rulla ut degen som en lång korv med mjölade händer. Dela degen i 6-7 bitar. Ta en degboll i en väl mjölad hand och tryck försiktigt ut degen med fingertopparna. Den ska täcka nästan hela handflatan och känns ganska tunn. Skeda i den avsvalnade fyllningen, ungefär en matsked per kroppkaka. Inte för mycket fyllning då de i så fall blir svårt att få ihop dem. Vik ihop kanterna till mitten och nyp ihop kroppkakan. Mjöla sedan händerna och rulla dem till runda bollar. Låt vila på en plåt eller tallrik som är lätt mjölad.

För att tillaga dem kokar man upp en gryta med lättsaltat vatten. När vattnet sjuder så sätt i kroppkakorna. De ska sjuda i mellan 10-20 minuter. När de flyter upp ska de tillagas i 3-5 minuter till. När kroppkakorna är kokta så fiska upp dem med en hålslev på hushållspapper och låt torka av.

Smör
Bryn smöret under konstant vispning på medelhög värme. Tillsätt de hackade nötterna (som med fördel kan vara rostade) och persiljan.

Rårörda lingon
Blanda alla ingredienser. Efter några minuter mosar jag några lingon med en sked för att få lite vätska att lösa sockret med. Rör ungefär var femte minut för att sockret ska lösa upp sig. Låt stå i kylskåp innan servering. Lingonen kan med fördel förberedas.

Servering
Smält smör i en het panna. Tillsätt kroppkakorna och bryn lätt på två sidor. Lägg på hushållspapper för att torka av fettet. Lägg upp kroppkakorna i en djup tallrik. Garnera med smöret, lingonen, och servera med ett glas mjölk eller folköl!

Läs om vår kommentarspolicy